Programul "Prima Casa" in 2020

Programul “Prima Casa” este un program guvernamental prin care se faciliteaza accesul persoanelor fizice la achizitia unei prime locuinte, prin accesarea unor credite bancare garantate de Stat.  Programul s-a lansat in anul 2009 si de-a lungul celor peste 10 ani de functionare a oferit numeroase beneficii pentru persoanele interesate sa achizitioneze sau sa construiasca o prima locuinta. 

 

Procentul de garantare de catre Stat este de:

        -   40% pentru cazul locuintelor vechi (cele ale caror receptie/consolidare s-a facut cu mai mult de 5 ani inaintea depunerii cererii de finantare);

          50% pentru  locuintele noi ce urmeaza a fi achizionate (cele ale caror receptie/consolidare s-a facut cu maxim 5 ani inaintea depunerii cererii de finantare)

 Cine poate aplica pentru obtinerea unui credit prin programul Prima Casa

1. Persoanele (cetateni romani) care nu au detinut si nu detin nici in prezent o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane in suprafata utila mai mare de 50 mp, cu exceptia cotelor parti de locuinta dobandite prin mostenire.

      2. Construiesc de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti 6 beneficiari, cu conditia sa aiba in posesie terenul aferent iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010.

Principalul avantaj al programului Prima Casa, comparativ cu un credit ipotecar clasic este reprezentat de avansul minim solicitat, de doar 5% , fata de 15% cat se solicita pentru un credit ipotecar obisnuit.

Suma maxima care poate fi obtinuta prin programul Prima Casa depinde de tipul locuintei.

Astfel puteti obtine:

        - Pentru locuintele vechi: maximum 57.000 Euro;

        - Pentru locuintele noi: maximum 66.500 Euro;

       - Pentru constructia de locuinte individuale: maximum 66.500 Euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a     locuintei;

       - Pentru constructia de locuinte in regim asociativ, maximum 72.500 Euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de               construire a locuintei

Perioada de rambursare este de maxim 30 de ani.

Creditul se acorda DOAR in Ron, iar printre costurile pe care o persoana le are in urma accesarii creditului Prima Casa se numara:

        1.       Dobanda (este variabila si este formata dintr-o marja fixa si indicele de referinta (IRCC);

        2.       Comisionul de gestiune (care de cele mai multe ori influenteaza costul total al creditului);

        3.       Comisionul de garantare (este de 0.45% pe an si se calculeaza la 40% sau la 50% din sold, in functie de vechimea locuintei);

        4.       Comision de analiza dosar (in functie de banca prin care se acorda creditul);

        5.       Taxe notariale;

        6.       Costurile cu evaluarea imobilului;

        7.       Asigurare (asigurarea imobilului este obligatorie la toate bancile, in timp ce asigurarea de viata este de cele mai multe ori optionala);

 

 

Mituri despre programul Prima Casa:

        1.       Nu se poate vinde un imobil achizitionat prin programul Prima Casa daca nu au trecut cei 5 ani de la contractarea creditului ( FALS)

 Imobilul POATE fi instrainat inainte de expirarea interdictiei de 5 ani, daca se ramburseaza integral creditul, cu acord de radiere emis de FNGCIMM (Fondul de Garantare); sau daca creditul este preluat de catre o persoana eligibila in cadrul Programului, ori daca se doreste achizitionarea unei locuinte mai mari ( a 2-a casa).

  2.       Un apartament achizitionat prin programul Prima Casa nu poate fi inchiriat (FALS)

Un imobil obtinut prin Prima Casa poate fi inchiriat, insa trebuie sa obtineti cateva acorduri:  acordul bancii finantatoare. Ulterior, trebuie solicitat acordul Ministerului Finantelor Publice- Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica, la care trebuie atasat acordul bancii. Aceste doua acorduri sunt solicitate de Administratia Financiara pentru a inregistra contractul de inchiriere.

 

Mai multe informatii despre programul Prima Casa pot fi gasite accesand site-ul https://www.fngcimm.ro/prima-casa.