APAIR reglementează cooperarea între agenții imobiliari prin MLS.ro

14.12.2020

Sistemul MLS este un sistem integrat, care are următoarele componente: reguli și educație, respectiv Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România, care reglementează prin comisiile de specialitate cooperarea dintre membri, un software construit pe baza reglementărilor MLS NAR, respectiv aplicația software Flexmls, precum și o platformă online, respectiv www.mls.ro. Acest concept, Multiple Listing Service, a fost inventat în SUA și are o istorie de peste 100 de ani, timp în care a evoluat, ajungând la forma complexă pe care o are astăzi. Sistemul MLS (Multiple Listing Service) este așadar un instrument performant de cooperare organizată între agenții imobiliari, prin agențiile imobiliare la care aceștia sunt afiliați.

APAIR a ales modelul de MLS propus de National Association of REALTORS, privind către viitor. Ne-am dorit un model scalabil la nivelul întregii țări, care să poată susține cooperarea întregii bresle imobiliare, care să fie totodată sigur, reglementat și profitabil pentru agenții imobiliari. Singurul model de cooperare dovedit a fi funcțional pe scară largă (având peste 1.000.000 de utilizatori, cu o cotă de piață de peste 88%) este sistemul propus de NAR, în integralitatea lui.

MLS.ro este singurul sistem de cooperare susținut de APAIR încă de la înființarea sa, în anul 2009, prin aplicația software FlexMLS. Acesta este reglementat și supravegheat cu reguli APAIR, urmând de asemenea modelul NAR și privitor la acest aspect. Misiunea acestui sistem este de a deschide vizibilitatea listingurilor către toată piața de agenți imobiliari, de a oferi educație specifică agenților imobiliari din piață și de a le asigura profesioniștilor imobiliari, agenți și evaluatori, o modalitate de a presta servicii valoroase, relevante și profesioniste, în beneficiul clienților lor și al întregii piețe imobiliare.

Platforma www.mls.ro este sursa de informații, baza de date complexă ce conține proprietăți imobiliare promovate în baza unor contracte de reprezentare exclusivă în România. Aplicația software Flexmls lansat în România în 2007 s-a perfecționat continuu, devenind o parte integrantă a pieței imobiliare și o unealtă indispensabilă pentru serviciile de reprezentare exclusivă și evaluare imobiliară profesionistă. A ajuns astăzi să se bucure de o bază de date cu informații actualizate și de calitate, de statistici imobiliare și analize comparative bazate pe proprietati comparabile tranzactionate, de un productiv sistem de colaborare, fiind totodată și o aplicație imobiliară completă, prin informații colectate prin telefon de la particulari, verificate și adăugate zilnic și actualizate lunar.

Singurul MLS reglementat și recomandat de către APAIR este MLS.ro, deoarece este singurul serviciu pe care îl reglementează și supraveghează din punct de vedere al funcționării regulilor și aplicării acestora. Relația dintre APAIR și MLS.ro este o relație de exclusivitate reciprocă. Acesta este modul în care putem strânge sub „aceeași umbrelă” un număr cât mai mare de agenți imobiliari, în beneficiul fiecărui participant la MLS.

Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România nu are vreo relație cu un alt instrument de colaborare existent în acest moment în România, chiar dacă membrii individuali ai APAIR utilizează serviciile unuia sau mai multor astfel de instrumente și nu răspunde învreun fel pentru practicile de colaborare folosite în afara sistemului MLS.ro este certificat de NAR și reglementat de APAIR. Pentru mai multe informații puteți accesa sectiunea de Întrebări Frecvente.

În prima parte a anului 2021 vor avea loc mai multe cursuri de utilizare a softului și a regulilor MLS, unde vor fi clarificate toate elementele ce compun acest sistem performant de colaborare.