Așteptându-l pe Moș Nicolae...

5 Decembrie 2021

Duminica, 5 decembrie. Ziua dinainte de Mos Nicolae!  Ziua in care toata lumea, de la mic la mare, face ultimele pregatiri pentru venirea Mosului! De la lustruit ghetutele pana la….”scroll” pe Facebook sau alte retele sociale, ca sa vedem pe unde mai ajunge Mosul si ce alte cadouri mai are in traista 

Social Media ocupa un loc important in viata fiecaruia dintre noi, dar pentru agentii imobiliari, e atat parte din viata personala, cat si din cea profesionala. E modul prin care agentii imobiliari moderni se conecteaza cu colegii de breasla, tin legatura cu clientii lor si isi promoveaza serviciile si proprietatile pe care le au de vanzare sau inchiriere. Asa ca in fiecare zi, agentii imobiliari aloca timp platformelor sociale. E duminica dimineata, cum ziceam mai sus…si, in timp ce pregatesc cafeaua, deschid Facebook-ul. Ma astept sa gasesc postari despre cadouri, activitati relaxante sau goana dupa cadouri. Dar nu ma  asteptam sa gasesc...ce am gasit! :) 

A close up of a logo

Description automatically generated

"M-am trezit la 6 dimineata, sa fac cursul de Functionare si Reguli MLS.ro" 
Scrie unul dintre colegii mei REALTORI pe Facebook! Si urmeaza mai multe comentarii de la alti colegi, unii care au finalizat cursul, altii care isi reamintesc ca 7 decembrie e data limita de finalizare si “dau fuga fuguta” sa il parcurga! Comentariile curg, apar si fotografiile in care colegii mei de breasla stau ba cu un ochi la laptop, ba cu altul la cuptorul in care se coc prajiturile pentru vizita Mosului de diseara. Altii, isi termina norma de exercitii fizice mai devreme decat de obicei si dau fuga acasa sa faca cursul. “Ninge” cu postari despre cursul MLS.ro, iar mie “imi creste inima”! Dar, ce este asa de special la acest curs? Si ce reprezinta el, de toata lumea vrea sa il faca? Si cum de s-au imbulzit toti acum, pe ultima suta de metri? Pai….sa incepem cu inceputul. Iar inceputul contine trei personaje: conceptul MLS, MLS.ro si Flex MLS. Sa va zic pe scurt, ce inseamna de fapt si apoi de ce este el important pentru noi, agentii imobiliari…..

A close up of a logo

Description automatically generated

MLS (Multiple Listing Service) este un concept inventat in SUA,  avand o istorie de peste 100 de ani si face referire la o piata imobiliara organizata, oferind statistici, date, informatii clare si relevante despre proprietatile si tranzactiile imobiliare,  cat si la cooperarea sau colaborarea intre agentii imobiliari. 

MLS.ro este locul unde agentii imobiliari care lucreaza in reprezentarea intereselor unei singure parti in tranzactie (sau in reprezentare exclusiva, cum ne place noua agentilor sa-i spunem) gasesc comunitatea si instrumentele prin care pot coopera eficient si sigur, in baza unui set de reguli respectat de catre toti membrii Serviciului, astfel incat sa livreze servicii premium la fiecare pas din activitatea lor. In acceptiunea mea,

MLS.ro reprezinta “Paradisul imobiliar”, unde fiecare agent imobiliar si-ar dori sa fie, si fiecare consumator de servicii imobiliare si-ar dori acces  (la informatii si tot ce reprezinta). Desigur, la fel ca-n Paradis (unde ajung doar cei care si-au asumat sa faca numai lucruri bune), si MLS-ul,  ca sa fie la fel de autentic, permite accesul doar celor care isi asuma respectarea unui set de reguli (privind cooperarea si utilizarea informatiilor), incurajand si sustinand educatia profesionala continua a membrilor sai.

FlexMLS este sistemul utilizat atat de catre agentii imobiliari membri ai Serviciului MLS.ro, cat si de evaluatori, devenind o unealta indispensabila atat pentru serviciul de reprezentare exclusiva, cat si pentru evaluarea imobiliara profesionista, aducand mai multe beneficii, insa cele mai importante sunt:

1.Colaborarea: fiecare proprietate pe care un agent membru al Serviciului MLS.ro o reprezinta, este listata in sistem in cel mult 48 de la intrarea in vigoare a contractului, iar dacă agentul începe marketingul public mai devreme de intrarea în vigoare a contractului, termenul limita este de o zi lucratoare de la începerea marketingului; oferta, informatiile si detaliile colaborarii ajungand instant la fiecare membru al Serviciului. Astfel, agentii membri afla imediat ce proprietati noi si atractive au aparut in piata, putand la randul lor sa ofere acces rapid la aceste proprietati pentru clientii lor cumparatori sau chiriasi.

2.Statistici/date de piata pertinente: exista aici un istoric complet al imobilelor tranzactionate de catre agentii imobiliari membri ai Serviciului, se pastreaza practic toate informatiile privind preturile de tranzactionare, perioada necesara vanzarii, tipurile de proprietati vandute intr-o anumita localitate, zona, cartier, tipul de finantare aferent tranzactiei (cash, credit ipotecar, credit Prima Casa, etc). Aceste informatii statistice au o dubla importanta:
  *stiind ce s-a vandut in blocul, pe strada si in cartierul in care agentii au de analizat o proprietate pe care vor sa o promoveze spre vanzare in piata, pot realiza eficient o Analiza Comparativa de Piata, putand astfel determina pretul corect, care sa reflecte realitatea pietei,  pentru ca rezultatul sa fie cel asteptat, respectiv vanzarea ei in cele mai bune conditii, conform obiectivelor clientului. 
  *totodata, atunci cand lucreaza pentru un client cumparator, agentii pot prezenta acestora analize din care sa reiasa cat valoreaza proprietatea pe care ei si-o doresc, precum si alte informatii valoroase care sa ii ajute sa ia cea mai buna decizie pentru ei, sa negocieze in baza unor informatii corecte si verificate, si implicit sa faca cea mai potrivita oferta de cumparare. 

A close up of a logo

Description automatically generated

De altfel, informatiile statistice disponibile in cadrul FlexMLS pot fi accesate de agentii imobiliari membri ai Serviciului, dar si de evaluatorii autorizati ANEVAR membri, care folosesc informatiile din sistem,  inclusiv in evaluarile pe care le efectueaza pentru banci, atunci cand evalueaza proprietati ce urmeaza a fi achizitionate prin credit bancar. Atat sunt de bune, relevante si utile aceste informatii statistice disponible doar in FlexMLS!

Acum, ca stim cat de important este Serviciul MLS.ro, nu numai pentru agentii imobiliari si evaluatori, cat si pentru consumatorii de servicii imobiliare, mai trebuie doar sa va zic si ca MLS.ro este reglementat de APAIR (“Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania”). Asa cum spuneam anterior, pentru ca Paradisul sa fie autentic, are nevoie de un set de reguli pentru buna functionare, iar APAIR are rolul primordial in aplicarea regulilor de cooperare intre membrii Seviciului MLS.ro, Asociatia dispunand de comisii de lucru care reglementeaza si supervizeaza acest serviciu, plus programe educationale esentiale pentru buna functionare a intregului concept. Pe scurt, o treaba serioasa, reglementata, folosita de zeci de ani in Statele Unite si utilizata acum si in Romania, prin intermediul MLS.ro si FlexMLS.

Pentru ca MLS-ul este un aspect vital in munca cotidiana a agentilor imobiliari membri, cursurile ce tin de MLS.ro sunt frecvente, iar pe 7 decembrie expira data la care membrii sistemului MLS.ro au de parcurs cursul “Functionarea si Regulile MLS.ro”, curs la absolvirea caruia fiecare membru va sustine si un examen online pe care trebuie sa il treaca, pentru a putea ramane in continuare membru al Serviciului.  Cum ultima perioada a fost una aglomerata din punt de vedere al activitatilor desfasurate de agentii imobiliari, iata-ne astazi, 5 decembrie, cu 48 de ore inainte de expirarea termenului la care toti membrii care doresc sa isi pastreze statutul de membru MLS.ro, trebuie sa finalizeze cursul si sa treaca examenul. Si iata de ce, duminica dimineata la ora 6 unii dintre ei s-au trezit pentru a face cursul. 

Revenind la Facebook, pe masura ce timpul trecea, postarea colegului nostru s-a umplut de comentarii si de poze cu diplomele agentilor care au absolvit cursul. Dar si de fotografii cu alti colegi, care postau din parc “in drum spre casa, sa termin cursul!” sau “Gata, am luat cadourile si fug sa fac cursul!”. Ca REALTOR, membru MLS.ro si Vicepresedinte APAIR, trebuie sa recunosc ca duminica asta a fost una plina de satisfactie: un adevarat maraton MLS.ro! Sa vezi atatia oameni dragi, colegi de breasla pasionati de munca lor, de statutul si beneficiile pe care apartenenta la Asociatie si la MLS.ro ti le confera, dar mai ales, interesati sa poata oferi cele mai bune servicii pentru clientii lor, nu poate decat sa te bucure! Au curs fotografii cu diplome si imagini cu parcurgerea cursului,  printre biscuiti si prajituri, din parc sau din mall, din Bucuresti sau Brasov, de la Cluj sau Iasi! 


Ultimii doi ani ne-au aratat cat de mult si cat de repede ni se pot schimba vietile, si mai ales obiceiurile. De cativa ani asist si eu la o schimbare: cea a industriei din care cu mandrie fac parte! Agentii imobiliari din Romania cresc, evolueaza, se dezvolta si devin mai buni, mai profesionisti, mai moderni. Adopta strategii si instrumente din afara tarii, invata ca imobiliarele sunt despre oameni, nu despre case si investesc timp si bani in educatie si dezvoltare.

Toate aceste lucruri ma fac sa cred intr-un viitor frumos, al breslei noastre! Iar APAIR creste alaturi de acesti oameni, impreuna cu ei. Pentru ca NOI suntem APAIR, iar APAIR este “casa” celor mai buni agenti imobiliari din Romania! Si pentru ca cei mai buni agenti imobiliari cunosc puterea lui “impreuna”, atat eu, cat si colegii mei de breasla stim ca MLS.ro este singurul loc unde putem coopera  eficient si organizat, precum si sursa de incredere ce ofera informatii despre proprietatile si tranzactiile imobiliare din Romania.  

Articol scris de Cristina Neamtu, in colaborare cu un ajutor de nadejde din partea lui Mos Nicolae.