Trends for 2024 - ORAȘE INTELIGENTE – INFRASTRUCTURA UNEI NAȚIUNI!

22.11.2024

Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România este parte a discuțiilor privind Trends for 2024 - ORAȘE INTELIGENTE – INFRASTRUCTURA UNEI NAȚIUNI!

 

Într-o lume aflată în continuă schimbare, în care calitatea vieții este din ce în ce mai influențată de noile tehnologii, orașele inteligente orientate către oameni si viitor devin o necesitate.

Tot mai mai mulți clienți solicită case verzi, a afirmat Prim-Vicepreședintele APAIR®, Gabi Arteni, la 24 Trends for 2024 - ORAȘE INTELIGENTE – INFRASTRUCTURA UNEI NAȚIUNI!

„Faptul că din ce în ce mai mulți clienți solicită case verzi, indică o schimbare importantă în mentalitatea consumatorilor. Este esențial ca cetățenii să colaboreze cu autoritățile locale, iar acestea, la rândul lor, să creeze un dialog deschis cu antreprenorii. Doar împreună putem construi soluții sustenabile care să răspundă atât nevoilor comunităților, cât și obiectivelor de dezvoltare durabilă.” 

Soluții eficiente pentru descurajarea traficului intens

Comisarul General al Gărzii de Mediu, Andrei Rudolf, spune că anul acesta, România marchează cinci ani de la semnarea Pactului Verde European, un moment care subliniază importanța mobilității urbane în contextul orașelor inteligente.

„Deși dispunem de legislație în domeniul mobilității urbane, este esențial să implementăm soluții eficiente pentru descurajarea traficului intens, având în vedere că acesta contribuie cu 58% la poluarea aerului. Recent, valorile poluării au depășit de trei ori limita maximă admisă. Este imperativ să stabilim reguli clare și zone cu restricții, alături de măsuri coercitive pentru vehiculele poluante, pentru a îmbunătăți calitatea aerului în orașele noastre.” 

România are doar 14 incubatoare de afaceri

Directorul General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu, subliniază că cele 14 incubatoare de afaceri existente în România sunt insuficiente pentru nivelul secolului XXI.

„Este esențial să găsim soluții de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, astfel încât companiile care creează locuri de muncă să poată adăuga valoare reală economiei. De altfel, în parcurile industriale se generează 80% din venituri. Decalajul dintre noi și țările europene este încă semnificativ. Nu putem dezvolta celelalte cinci componente ale conceptului de smart city fără smart economy.” 

Este esențial să reducem consumul de energie primară în clădiri

Președintele Centrului Român al Energiei, Corneliu Bodea, spune că România a înregistrat o scădere semnificativă a emisiilor de CO, însă acest rezultat este influențat de reducerea activității în industriile energofage, ceea ce poate fi considerat un 'fals pozitiv'.

„Pentru a atinge obiectivele de eficiență energetică până în 2030, este esențial să reducem consumul de energie primară în clădiri cu 16% până în 2025 și cu 22% până în 2030. Electrificarea reprezintă un pilon central al tranziției energetice. Deși România dispune de o strategie energetică și beneficiază de fonduri substanțiale, lipsa de coerență și de reglementări secundare adecvate împiedică implementarea eficientă a acesteia. Este necesară o traducere a strategiei în reglementări clare care să sprijine tranziția energetică.” 

Planificarea urbană, esențială pentru orașele inteligente

Antreprenorul Real Estate & Urban Regeneration, Tatian Diaconu, subliniază că, pentru a construi orașe inteligente și comunități sustenabile, trebuie să identificăm în mod real și clar patrimoniul existent al fiecărei localități.

„Această evaluare ne obligă să proiectăm, împreună, o strategie unică și coerentă pentru viitorul comunităților noastre, cu o viziune întinsă pe una sau două generații – necesară pentru procesele lungi de transformare. Planificarea urbană este esențială, fiind un proces complex și trans-sectorial, cu un impact profund asupra vieții comunităților.”

24 Trends for 2024 Forum este o inițiativă CONAF și Digi24, unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte de conștientizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, definite de Națiunile Unite.

Discuțiile pot fi urmărite în link-ul următor:

https://www.digi24.ro/24-trends-for-2024/forumul-24-trends-for-2024-orase-inteligente-infrastructura-unei-natiuni-live-video-incepand-cu-ora-11-3014087?fbclid=IwY2xjawGteHdleHRuA2FlbQIxMAABHQtYeYzU1eH9jy2xGf2LfPuu6xNXwgiy0YYBoKQzFcCCjMLxfkHBcDdWZg_aem_pqL5GVKk7RQOjwCaOB0lPQ


Autor: Gabi Arteni, Prim-Vicepreședinte APAIR 2024-2025